KONKURS ZA NAJBOLJU BAJRAMSKU PRIČU I NAJBOLJU BAJRAMSKU PJESMU

Natjecaj - logo 0Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“, Upravni odbori Kulturnih udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ Odžaka i Münchena raspisuju

                                                            KONKURS
           za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“  za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču i bajramsku pjesmu sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“ s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

Uslovi konkursa:

*     Kratku lektorisanu priču ( maks. 6 stranica A4 form) i lektorisanu pjesmu s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem, mailom: kultura@musacazimcatic.org   (priče i pjesme trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č, ć, đ, dž, š, ž ).
*    U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.
* Lektorisane priče i pjesme dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org  

s naznakom „Za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“.  Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje ćemo proslijediti stručnim članovima žirija.

*Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja nam je da od učesnika konkursa dobijemo što više priča i pjesama namijenjenih  djeci i omladini.

* Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice. Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i svi učesnici cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

* Konkurs je otvoren do 15.03.2019. godine.

* Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za PRIČE:

1. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 300 KM  

2. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 200 KM

3. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 100 KM 

 

* Na konkursu će biti dodijeljene i tri glavne nagrade za PJESME::

   *       1. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 150 KM

2. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od  100 KM

 3. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od  50 KM

  *Autore nagradjenih priča i pjesama ćemo nagraditi i knjigama:                                                  – – – „Najbolje bajramske priče“ sa prva tri konkursa,                                                                            –  –  Slikovnicama: „Djed Bajro i bajramske, ramazanske i kurban-bajramske radosti“,                       – –  Knjigama: „Revo bosanski Robin Hood“ :  “Bosanske bajke o Lejli i Mejremi” : “Mladi fazani u plamenu ravnice”, dar autora, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića.

* Svih 30 odabranih priča i 30 odabranih pjesama bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika  Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče i pjesme budu ukoričene.                  

Za svaki dan Ramazana pročitati će se jedna odabrana bajramska priča i jedna pjesma a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče i ti najbolje bajramske pjesme. Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 6.5. do 5.6. 2019. godine u Odžaku, Sarajevu ili Münchenu.
Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.

Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče i pjesme budu medju najboljim.

  *Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče”:

 

„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama dobrog Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripada i kojem pripadamo mi, poštovaoci njegove želje da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima  očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama i pjesmama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije  Bosne i Hercegovine,  regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

      Vehid Gunić, pisac i  publicista                                                                   

Napomena:
Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča bez posebne dozvole i naknade. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.
Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila:

kultura@musacazimcatic.org  

web stranice: www.djed-bajro.com    i   www.musacazimcatic.org  

facebook stranice našeg Udruženja: Djed Bajro i bajramske radosti i Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” Odžak

                                                                                          
nchen, Odžak, 05.02.2019.g.                                       

Za Upravni odbor Udruženja:  Husein Huska Ismailović, predsjednik

musa-zig-copyhuska-potpis-copy

Posjetite naše stranice i budite prijatelji sa nama – sa jednim klikom svidjanja

Djed Bajro i bajramske radosti

Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” Odžak

Husein-Huska Ismailović

Pakat - objava konkursa 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *