Književna nagrada za najbolju učeničku pjesmu

Dana 21.3.2014. u odžačkom Centru za kulturu održana je dodjela Književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ za najbolju učeničku pjesmu. Povodom toga u posjet su nam stigli gosti iz Tešnja. Pun autobus tešanjskih učenika, nastavnika i profesora triju srednjih škola i jedne osnovne osvježio je naš gradić.

0301

Naime, Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ odlučilo je simbolično povezati dva najvažnija grada u Ćatićevu životu te je početkom godine raspisalo Konkurs za najbolju učeničku pjesmu na razini Odžaka i Tešnja. Konkurs je raspisan u dvije kategorije, odnosno u osnovnim i srednjim školama. Unatoč tome što učenici danas rijetko pišu poeziju ili to čuvaju samo za sebe, javilo se mnogo onih koji su se okušali u lirskom stvaranju. U kategoriji srednjih škola na Konkurs su pristigle 44 pjesme, dok je u kategoriji osnovnih škola pristigla 21 pjesma.
Učenici iz Tešnja došli su s unaprijed pripremljenim točkama te su pjevali, recitirali. izveli scenski program i imali folklorni nastup. Odžački učenici također su se priključili programu s zborskim pjesmama, recitacijama i esejima.
Vruhunac druženja bila je upravo dodjela nagrada i priznanja. Prva tri mjesta u svakoj kategoriji dobila su plaketu i novčanu nagradu, ali su podijeljene i utješne nagrade sudionicima čije su pjesme bile dobre, zanimljive, inovativne ili stilski dotjerane.
U kategoriji osnovnih škola tešanjski učenici daleko su nadmašili odžačke te su osvojili sva tri prva mjesta:
1. Dizdarević Almedina, Tešanj
2. Srkalović Amila, Tešanj
3. Čvorić Amil, Tešanj
U kategoriji srednjih škola došlo je do preokreta. Ozbiljnije, modernije i bolje stihove napisali su odžački srednjoškolci:
1. Džinić Lejla, Odžak
2. Terzić Marija, Odžak
3. Mujkanović Zerina, Tešanj
Čestitamo učenicima pobjednicima, a Tešnjacima se zahvaljujemo na posjetu i nadamo se skorom susretu.

0302

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *