Započela manifestacija Musini dani 2015.

U petak, 13.3.2015.g. u 17 sati, kod biste Musa Ćazima Ćatića u Gradskom parku, pred stotinjak Odžačana, poštovatelja lika i djela Ćazima Ćatića, Kulturno Udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ započelo je realizaciju svog programa manifestacije „Musini dani“.

0101Uvod u kratki program kod biste napravio je Nerfid Džananović recitiranjem Ćatićeve pjesme „Pred smrt“, koju je pjesnik napisao doslovno pred svoju smrt 1915.g.

Zijad Terzić, član Upravnog odbora Udruženja, naglasio je, da će ovogodišnja manifestacija „Musini dani“ proteći u znaku upravo tog memorijala, stogodišnjice smrti velikog pjesnika. Podsjetio je, također, na prošlogodišnji jubilej, stotinu godina od izdavanja prve Ćatićeve zbirke pjesama i na reprint te knjige, čijim je objavljivanjem KU „Musa Ćazim Ćatić“ obilježilo osnivanje i početak rada.
U, po običaju, svom nadahnutom govoru profesorica Dževida Porobić predstavila je život i djelo Ćatićevo, ali i naglasila koliko je za našu sredinu bitno graditi kulturu na nasljeđu ovog velikog Odžačanina.
„S ružom na usni, sa suncem u kosi…“, započela je potom recitiranje pjesme „Sapho“ Fadila Mujkić. Modernost, „pop-lepršavost“ ove Ćatićeve pjesme prepoznao je Juro Anđelić iz Svilaja te ju je uglazbio, a za ovu priliku otpjevao ju je i odsvirao na gitari Nemanja Blažević.
Poslije Nerfidovog recitiranja „Sjećaš li se…“, program kod biste završen je pjesmom Hanke Paldum „Pamtim još“ u izvrsnoj izvedbi mlade Medihe Karić, uz pratnju Bećira Fetahovića na harmonici i Nemanje Blaževića na gitari.
Program je potom premješten u Centar za kulturu, gdje je otvorena izložba odžačkih slikara: Aziza Dubrića, Nurije Huremovića, Dejvida Kahvedžića, Gorana Bačića, Nedžmije Bahić, Marka Barišića, Fadile Mujkić, Niaza Šabića i Adnana Huremovića.

0102Program „Musinih dana“ nastavlja se u srijedu, 18.3. u 18 sati, u Maloj sali Centra za kulturu, gdje će KU „Musa Ćazim Ćatić“ ugostiti pjesnika Mensura Ćatića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *